Hva betyr vintage?
Vintage er et begrep som ofte benyttes om klær og andre gjenstander som har en viss alder og som på en eller annen måte bærer preg av sin tid. Når det gjelder klær, defineres vintage vanligvis om plagg som er mer enn 20 år gamle!
Hvorfor bry seg om klærne er vintage?
Mange er opptatt av å kjøpe klær brukt, og vi har alle ulike motivasjoner for dette. Det kan handle om å handle rimelige klær, det kan være av miljøhensyn eller det kan være å finne unike og spesielle plagg. Det kan selvsagt være mange andre årsaker, men ikke nødvendigvis at man er på jakt etter ekte vintage klær – altså klær som er over 20 år gamle.
For de som er på utkikk etter vintage klær så er det også mange ulike grunner. Det kan handle om følelsen av å ha et plagg som har levd lenge. Det kan være fordi klær ofte ble laget med mye høyere kvalitet tidligere. Det kan være nostalgiske årsaker, som det å ha genuine klær fra tiden man vokste opp eller ha en t-skjorte fra et favorittband datert til deres storhetstid.
Vintage kan også handle om eksklusivitet. Det er naturlig at det blir færre og færre plagg som overlever ettersom tiden går, og det å finne et godt bevart plagg som det ikke finnes mange av kan gjøre vintage plagg til samlerobjekter.
Uansett årsak til å bry seg om klærne er vintage, så er det viktig å lære seg hvordan oppdage og verifisere om noe faktisk er vintage.

Hvordan vite om noe er vintage?
Her presenteres noen ulike måter å vurdere hvorvidt et klesplagg er vintage eller brukt. Det kan være utfordrende å avgjøre forskjellene, men med litt øvelse vil du mestre dette og du vil raskt kunne avgjøre forskjellen.
Merke- og vaskelapper er ofte det første du kan se etter når du ser på et brukt plagg. Om det er printet merke- og vaskelapp i nakken på en t-skjorte f.eks. vil man ofte kunne si at plagget ikke er vintage. Dette er en teknikk som ble vanlig å bruke på 2000-tallet og som nesten utelukkende brukes på dagens t-skjorter. Om plagget har fysiske merke- og vaskelapper kan du se på hvor plagget er laget. På 90-tallet og tidligere ble ofte plaggene laget i landet merket kom fra. Det vil f.eks. stå «Made in USA», «Made in Italy», «Made in Norway» osv. Om det derimot står «Made in China», «Made in Bangladesh», «Made in Pakistan» osv. er det trolig et plagg fra 2000-tallet og til i dag.
Kvalitet og håndverk er også noe å legge merke til. Plagg som ble laget på 90-tallet og tidligere er ofte av en vesentlig bedre kvalitet enn det som produseres i dag. Det handler om at i dag produseres klær som fast-fashion, altså at det skal ta kort tid å lage et plagg og det skal gå kort tid fra man kjøper plagget til man kaster det eller gir det bort før man kjøper et nytt plagg. Det må derfor gå på bekostning av kvalitet (og dessverre også arbeidsforholdene til de som lager plaggene). Vintage klær ble laget med mye større omsorg og kjærlighet, nettopp for å vare lenge. Et bevis på det er at man kan finne vintage klær i vintagebutikker som fortsatt holder høy kvalitet selv om plagget er 20, 30, 40 år gammelt.
Design og stil kan også være en pekepinn. Det snakkes ofte om en spesiell type stil for ulike tiår. På 70-tallet var det en bohemsk stil, med blant annet fargerike og psykedeliske mønstre. På 80-tallet var det ofte skulderputer på bluser, skinnjakker og neonfarger. 90-tallet er kjent for baggy jeans, crop tops og Buffalo sko. På 2000-tallet som ofte omtales som Y2K-stilen hadde man bukser med lavt liv, velour joggebukser, og mer vanlig med plagg som viste klær med store logoer fra merket det var. Finner man plagg med et tydelig preg fra tidligere tiår, kan man sjekke merkelapper og kvalitet for å avgjøre om det er vintage eller retro.
Størrelser kan også gi en pekepinn. Det er ikke uvanlig at vintage klær ikke passer på samme måte som dagens klær ved bare å se på størrelsen på plagget. Ofte vil man måtte gå en størrelse opp når man kjøper vintage. Tidligere var det ikke et universelt system for størrelser og hver produsent kunne i stor grad definere størrelsene selv. Kroppsidealet har også endret seg i takt med tiden og påvirker hvordan størrelsene ble utformet. Det kan også være påvirket av bruk og slitasje over tid som påvirker størrelsen. Det vil derfor være viktig å prøve klær i fysiske butikker eller se på målene til et vintageplagg kjøpt på nett. Om du må opp en størrelse eller to for å passe et plagg kan det bety at plagget er vintage.
Materialvalg kan også si noe om alderen til et plagg. Klær fra 90-tallet og tidligere ble i all hovedsak laget av naturlige materialer som bomull, ull og silke. Dette kan sjekkes ved å studere merkelappene. I dag blir det ofte brukt syntetiske materialer som rett og slett ikke var oppfunnet eller særlig brukt tidligere.
Skader og slitasje er også noe som hører med til et plagg som er vintage, men det er noe av det som er sjarmen og verdien. Små hull, falmet farge og annen slitasje kan være tegn på at plagget har en autentisk historie.
Oppsummering
Med litt trening vil du raskere og mer presist kunne avgjøre om et plagg er vintage. Tipsene som er presentert her er å studere merke- og vaskelapper, kjenne på kvaliteten og håndverket, se på design og stil, vurdere størrelsen, materialvalg og skader og slitasje.
Nå er det bare å ta deg en tur på bruktbutiker, vintagebutikker og markeder og teste de nye ferdighetene dine.
Vintage Oslo ønsker deg lykke til i jakten på dine nye favorittplagg!